tisdag 23 oktober 2012

Mycket kan man fira!

Mycket kan man fira:
Den 20 oktober var det en högtid i Irak. Varje år vid den här tiden beger sig de kristna i området till ett lågt berg beläget vid östra Mosul nära staden Bartella för att be, sjunga och träffa varandra där. Där finns ruinerna efter klostret Mar Daniel al- Nasik (eremit). St Daniel lämnade staden Amid (nuv. Diyarbakkir) med munken Matta år 336 eKr för att bege sig till Nineve. På vägen byggde de det lilla klostret.Troligen har det här klostret byggts under sista delen av trehundra- eller fyrahundratalet. Klostret var aktivt och bebott under 900 år fram till slutet av 1200-talet. Bar Hebraeus nämnde klostret år 1261 i samband med skrift om förföljelser med orden: Vid den tiden övergav invånarna  byn Basikhraya och övriga boende begav sig från Nineve och kom till deir al-Khanafis. Bar Hebraeus var gäst i klostret år 1297. Klostret kallas också Deir al Khanafis,  (biol. Coleoptera). Det beror på att endast under de tre dagar som St Daniel al-Nasiks helg varar, så visar sig de tusentals småkryp som härbärgerar där. Ruinernas stenar blir då fulla av de svarta krypen. Men så fort de tre dagarna gått till ända, så drar sig småkrypen tillbaka till sina gömställen bland ruinerna.

I folkmun säger legenden att dessa småkryp refererar till martyrer som blivit dödade på den här platsen.

Muslimerna firar eid al-adha och på al-Arabiyya tv-kanal ser jag människoskarorna av ca 4 miljoner som är samlade i Mekka för att förbereda sig inför den stora dagen under sin pilgrimsvandring [al-hajj].

I morgon den 24 oktober firas FN-dagen världen över. Vi ber om fred, drägligt liv och en framtid som är ljus för världens barn.

Inga kommentarer: