Tågluff med SL-kort.
Från
Fritidspedagogen 2013-01-25 16:25
Lisbeth Johansson Ishaq om glädjen i att våga resa bort.
När utflykten presenterades några dagar i förväg för fritidsklubbsgruppen kom det lite loja kommentarer om att ”jag har varit mycket i stan”. Men på utflyktsdagen kom alla med god entusiasm bärande sina ryggsäckar. Vi packade ubåtsmackor, festis och frukt och begav oss till Järfällas pendeltågsstation i grupper om tre. Några ville gå bredvid mig, kanske inte de jag förväntat.
När vi väntade på tåget hörde jag någon säga:
– Jag mår illa när jag åker tåg. Vi åker mest bil.
Jag tipsade om att sitta i färdriktningen, titta framåt.
Tåget kom och vi åkte till Centralstationen i Stockholm. Det var inte lätt att välja sittplats i tåget när inte kamraten kunde få plats bredvid. Lite läskigt att sitta bredvid okända, tyckte några. Andra hamnade bredvid en glad pensionär som började prata med dem. I Centralens folkvimmel gällde det att hålla ihop gruppen och ta sig till tunnelbanespärren. Vi personal var passiva och lät barnen avgöra när vi skulle kliva på tågen efter våra instruktioner om färg, nummer och stationsnamn och de sa till när vi var framme vid de förutbestämda stationerna.
Vi besökte Slussen och stirrade länge på vattnet som forsade fram under gatornas virrvarr, stannade ännu längre vid torgstånden utanför Stadsmuseet och kollade in mobiltelefonskal, solglasögon och annat smått och gott.
Jag berättade om den K-märkta neonskylten i form av en tandkrämstub som sitter på en av Söderfasaderna, om hamnarbetarna som i arbetslöshetens tid under 1950- och 1960-talen brukade samlas i Gula gången i tidig gryningstimme och bli tilldelade arbete för en dag.
Vi åkte vidare till Gärdets tunnelbanestation, åkte den långa rulltrappan upp och promenerade därifrån en lång väg för att komma till det stora gärdet. Var kan man hitta en toalett inne i staden? I tur och ordning lotsades de behövande barnen in på en vårdcentral där de gjorde sina behov: ”Torkade du händerna i den där häftiga apparaten?”
På Gärdet fällde några hang-gliders ut sina enorma skärmar för take off. Det var rejält blåsigt. Vi spände ut våra jackor som segel och sprang i nerförsbacke och kände nästan hur fötterna lyfte. En cirkus hade sitt tält på fältet och runt det fanns inhägnader med cirkusdjuren. Barnen rusade i väg och tittade, klappade, matade och fotograferade både kameler och elefanter. På en liten bergskulle bredvid satte vi oss och åt matsäcken. Alla var glada och lite galna på alla getingar som skockades runt oss.
Vi väntade på en buss och använde tiden till att vinka till alla bilar som passerade. En porsche åkte förbi och skaran var hänförd! Sedan åkte vi till Frihamnområdet vid Ropsten. Vid kajen låg båten som tog oss runt Lidingö, Nacka och till Nybroviken. Vi stod för det mesta ute på däck och vinkade åt alla stora och små båtar som vi mötte. Den båtturen vill jag för alltid minnas. Våra härliga barn som var enbart glada och som skrattade tillsammans i blåsten och duggregnet där vi stod vid relingen.
Sedan åkte vi spårvagn till Sergels torg och gick till pendeltåget. Under hemresan lade vi märke till olika resenärer. En äldre tonåring några säten ifrån oss hade tydliga ärr efter skärsår på underarmarna. Våra barn tittade under lugg på henne. Hon märkte det och väste till dem: ”Prata inte om mig, prata med mig!”
Vår upptäcktsresa varade bara en dag, men kändes som en vecka. Vi var nöjda och mycket trötta när vi kom hem. Precis som efter en ”riktig” tågluffarresa!